fbpx

Azidah Beauty

" Saya ni badan sakit-sakit, lesu dan selalu rasa sakit bahagian rahim. Wajah pun dah nampak makin tua "

Rileksss..

Masih ada sinar harapan untuk uolz kembalikan tenaga cergas, badan pun sihat dengan

RESEPI MAK BIDAN HUTAN

Kak Azi Tunjuk & Coach Uolz Langkah Demi Langkah Cara Nak Berjamu dengan Rebusan Akar Kayu Sama Macam Mak Bidan ni Ajar Pelakon & Model Terkenal Natasha Hudson Amalkan Setiap Bulan

Ini lah founder Suzyhoney. Dengan mengamalkan resepi mak bidan dari hutan, selain dari sihat rahim dan tubuh badan. Inshaa allah, boleh juga awet muda taww.

So tak hairan lah mak founder walau dah masuk 50-an , masih maintain macam 30-an jerr rupa nya.

Artis dan model Natasha Hudson pun amalkan minum RAK setiap bulan sejak sekian lama untuk maintain kekal sihat rahim dalaman wanita.

Jadi tak hairan lah walau dah umur 38 tahun , anak 1 orang ~ tapi nampak macam anak dara lagi youu!

Kenali Natasha Hudson

Secara jujurnya, Kak Azi pun bukan lah jenis suka tengok drama cerita Melayu. Takkk, bukan nya kak azi anti-TV. Tapi bayangkan sepanjang 8 tahun ber bisnes ni, memang hari-hari sibuk dengan segala aktiviti bisnes. Jadi tak adalah jenis banyak masa, lepak tengok TV selalu.

Status Natasha ni keluar, selepas beliau komen di wasap status Founder Suzyhoney di bawah ni. Ni bukan paid review taww. Ni betul-betul komen ikhlas beliau.

So bila Kak Suzy bagitahu yang Natasha Hudson bagi komen di wasap statusnya, terus jer Kak Azi study . Siapa tu Natasha Hudson?

Lawaa lah dia. Kurus selim. Muka tak tembam, cutting badan cantik. Berat badan ideal – tak ada obess lelamak degil yang melekat kat badan dia.

So, hasil study sepintas lalu ~ Ohh artis yang ni. A’a dulu penampilan beliau lain. Sekarang rupanya dah berubah penampilan yang lebih baik. Alhamdulillah. Patut lah tak kenal tadi.

Awak nak JOIN ber jamu dengan Rebusan Akar Kayu macam retiss Tasha ni ke? 😊

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera,

Kak Azi di sini. Atau nama kat pesbuk guna nama Azidah Jaslani.

Asalnya dulu, Azidah Collection aktif menghasilkan koleksi Baju Kurung Johor. Namun di sebabkan oleh bulan March lepas saya di sahkan hamil 6 minggu oleh doktor. Makanya doktor menasihatkan supaya saya menghentikan segala aktiviti production pengeluaran baju kurung yang sememangnya memerlukan saya aktif kuat bekerja.

Di sebabkan kehamilan sebelum ini, saya kerap keguguran kandungan akibat ” kerja kuat sangat membuat baju kurung + ada masalah dalaman rahim tak kuat “. Jadi kali ni, tahun ini saya akur dengan nasihat doktor yang merawat saya.

Alkisahnya, pregnant kali ni memang tak dirancang. Sebab dah 13 tahun tak berjaya hamil dan bawa kandungan hingga berjaya di lahirkan (makna kerap keguguran), berpunca daripada TIADA ILMU bab-bab berjamu dan amalan penjagaan kesihatan dalaman wanita. Namun sejak saya di pertemukan dengan Kak Suzy, founder Jamu Mak Bidan Resepi Hutan Suzyhoney. Maka bermula lah saya mengamalkan makan jamu – Kononnya nak awet muda macam Kak Suzy ni. Walau usia dah cecah 50-an, sudah ada cucu 2 orang. Tapi maintain jer awet mudah macam 30-an jer rupa parasnya 😍.

Tapi selepas 2 bulan mengamalkan jamu – rupanya masalah rahim kembang, rahim longgar, rahim jatuh yang saya alami sejak sekian lama 13 tahun. Rahim mula menjadi sihat dan kuat. Sakit Tumit yang saya hidap dulu, juga alhamdulillah dah tak sakit lagi.

Bila rahim dah sihat. Badan semakin cergas. Hasilnya, syukur kandungan hamil kali ni alhamdulillah turut sihat.

Yakin dengan resepi & amalan mak bidan lama dari hutan. Saya yang sememangnya tak boleh duduk diam nie. Berminat untuk sebarkan ilmu tentang Kesihatan Dalaman Wanita berdasarkan pengalaman sendiri mengamalkan Jamu Suzyhoney ni dengan join team Stokis Suzyhoney.

Makanya saya wujudkan sebuah Group Facebook Kunci Rumah Tangga Bahagia, untuk share kan daily tips untuk menjaga kesihatan dalaman dan luaran wanita dengan resepi-resepi mak bidan lama. Alhamdulillah, setakat ni dah lebih 2,053 wanita join dan mendapat manfaat dari sesi sharing info-info berguna.

Masalah berpunca dari RAHIM Wanita

Hmpir setiap hari, Kak Azi terima wasap dan PM di pesbuk messenger yang menanyakan pelbagai masalah yang asas nya berpunca dari 1 sahaja : iaitu RAHIM wanita.

Sedihkann... bila dengar rintihan, ratapan sebegini setiap hari?

Sebenarnya banyak lagi kat wasap kak Azi. Tapi cukuplah kak azi tunjukkan sikit jer atas ni.

Kenali Rahim Anda

Apa dalam rahim wanita ya?
Ya ..rahim kita semua wanita, ibu-ibu !

Di dalam bahagian dalam rahim wanita terdapat gelung bersaraf yang berbentuk bulat di bahagian tengahnya seperti tali yang kemudiannya berpecah kepada banyak cabang. Rahim terbina daripada salur salur darah yang dikenali sebagai salur darah iliak.

Salur -salur darah tersebut berfungsi sebagai bekalan kepada janin,dan juga pelancar kepada darah haid.

Jika salur darah tersebut tersumbat, macam mana? Boleh jadi apa?

Salur-salur darah di rahim boleh tersumbat dengan lendir, darah beku, biji angin atau pun lemak. Boleh jadi masalah haid tidak lawas dan juga masalah-masalah lain .

Boleh nampak dan faham ker dengan apa yang Kak Azi cuba terangkan ni? Dapat bayang tak dengan penjelasan Kak Azi secara bahasa mudah , bahasa orang awam , bahasa pasar ini .
Bukan medic punya bahasa taww…πŸ˜ƒ

2 Kaedah Mudah untuk Tahu Samada Rahim Sihat atau Tidak

Anda check sendiri untuk membantu anda memahami apa yang berlaku sebenarnya.
Sebabnya yang boleh rasa adalah anda sendiri.

Terdapat 2 kaedah yang mudah untuk mengesan kedudukan rahim, iaitu:

1. Dalam keadaan berbaring, letakkan jari ke dalam pusat. (Digalakkan untuk Anak Dara)

Jika terasa denyutan, bermakna rahim berada di posisi yang betul.
Jika denyutan terasa di bahagian bawah pusat hingga ke bawah, anda perlu berurut dengan bidan yang pakar bagi menaikkan kembali rahim peranakan (sengkak).

2. Secara Mencangkung.

Masukkan jari ke dalam miss V secara perlahan dan cuba sentuh objek berbentuk bulat seperti guli tetapi lembut.

Jika anda dapat menyentuhnya pada ketika jari masuk di ruas 1 (rujuk gambar di bawah) bermakna rahim peranakan sudah menggelongsor turun dari kedudukannya.

Untuk kepastian, ambil cermin dan tengok jika ada daging yang sudah terkeluar.

Jika jari boleh masuk hingga mencecah ke Ruas 2 dan 3. Ini bermakna kedudukan rahim anda pada tahap yang memuaskan kenikmatan sang suami.

11 Simptom Rahim Jatuh

1. Bahagian bawah sentiasa basah, berair dan berbau – peranakan menjadi kembang.
2. Sakit ari-ari – Bahagian bawah perut hingga ke pangkal peha.
3. Kencing tak lawas, ngilu dan sakit ketika buang air kecil.
4. Sakit tumit. Rasa berdenyut-denyut dan menyucuk-nyucuk.
5. Sakit telapak kaki, rasa sengal-sengal dan bisa-bisa urat.
6. Sakit pinggang seperti sakit melingkar kawasan pinggang dan ari-ari.
7. Sakit ketika bersama. Sukar melakukan hubungan suami isteri.
8. Selalu kembung perut.
9. Rasa ada benda yang sedang bergayut atau benda nak terkeluar di kawasan pembukaan vagina.
10. Peha dan betis rasa kebas-kebas.
11. Sering kentut vagina, keluar angin dari depan.

Rata-rata customer yang ber wasap dengan Kak Azi & Team untuk meminta consultancy atau pendapat.
Bila kami bertanya apa sis rasa?
Boleh sis terangkan…?
Sakit macam mana?
Senak.. Kencing tak lawas.. Sakit tumit..kembung..lendir berbau..

Majoriti daripada merekaΒ  akan jawab sakit kat ari-ari, tumit sakit, pinggang sakit.

Okey macam ni yer.
Kadang kita rasa sakit kata ari-ari. Dan dalam pada yang sama sakit pinggang.

Sakit tumit pula, biasa ada 2 sebab:

(1) Adalah sememangnya signal rahim tak sihat.
(2) Adalah faktor berat badan bila kita lama berdiri atau memakai kasut tumit tinggi.

Ada juga situasi rahim kita masuk angin. Urat kat rahim masuk angin (tu kena jaga-jaga tentang pemakanan. Bukan bedal apa yang ada je. Makan tu biar berpada-pada ya. Kalau boleh, biarlah cerewet bab-bab pemakanan. Ambil tahu apa yang kita makan, tahu cara penyediaan πŸ˜‰

Jadi saya kongsikan 2 kaedah mudah kat atas, bagai mana anda boleh tahu kedudukan rahim anda. Boleh tahu rahim dalam keadaan sihat atau pun tidak,

Kalau dapat kesan awal tak sihat. Boleh terus berjumpa doktor untuk scan atau check apa yang sebenarnya terjadi pada rahim anda. Kemudian bila dah tahu keadaan sebenarnya. Terpulanglah samada nak teruskan rawatan perubatan secara klinikal atau tradisional.

Sayangi diri anda. Beringat sebelum terkena. Ada kes bercerai berpisah rumahtangga sebab TOMBONG rahim (atau bahasa lain nya PROLAPSE) keluar dari miss V taww!

Jangan main-main. Ni kes betul.

error: Content is protected !!
Scroll to Top